Ser kiropraktorer bara rygg- och nackproblem?
Nej. Men det är en vanlig anledning till att folk söker vård.

En studie som publicerades i Spine 2017*, där de tittade på  34,525 frågeformulär var resultatet att under kiropraktisk vård så:

67% Kände att kiropraktik hjälpte deras generella hälsa och mående.
42% Sov bättre.
40% Upplevde mindre stress och hjälpte dem att slappna av.
39% Ansåg att kiropraktik hjälpte dem hantera sina hälsobesvär lättare.
33% Tyckte det gav dem en större kontroll över sin hälsa.
27% Kände sig bättre emotionellt.
13% Rapporterade att sina relationer med andra var bättre.

Hur många besök kommer jag att behöva?
Det är olika från person till person. Varje patient får gå igenom en undersökning och antalet besök beror på vilken rygg och nervsystemsstatus man har. Ibland kan problem minska eller försvinna bort efter några besök men att återge ryggraden dess normala funktion kräver repetition över fler tillfällen. Folk som hoppar av vårdplaner när besvären har försvunnit bort får lätt återfall inom en kort tid pga att funktionen och grundorsaken till problemen inte har blivit korrigerat.
Majoritet av kunder vi ser väljer att gå på regelbundna checkups hos oss för att hålla sig bra.

Kan jag gå till en kiropraktor när jag är gravid?
Ja. Kiropraktik är en mild metod och justeringen anpassas alltid till personens storlek, vikt, ålder och fysiska form. Kiropraktisk vård utgör ingen risk för en gravid kvinna. Studier har också visat att gravida kvinnor som får kiropraktik har mindre behov av smärtstillande mediciner och har snabbare förlossningar.

Fungerar frikort hos någon av kiropraktormottagningar?
Nä det gör det inte.

Fungerar friskvårdbidraget då?
Kiropraktik klassat inte som friskvård av skatteverket så tyvärr nej. Vi har den här diskussionen några gånger per månad för folk kommer primärt till oss för att hålla sig friska, med så är skattverkets regler. Massage klassas som friskvård så du kan gå till någon av massörerna och utnyttja det.

Behöver jag hänvisning från en läkare?
Nej.

Är kiropraktik en säker metod?
Ja. Beroende på dess konservativa och naturliga inställning till hälsa i kombination med lång utbildning kiropraktorer genomgår är denna vårdform omvittnad som mycket säker.

Gör en kiropraktisk justering ont?
En del personer blir oroliga för ”klicket” som uppstår när en ryggkota korrigeras. Det är helt enkelt luft som frigörs. Dock är det vanligt att man känner sig trött, stel och/eller öm i området som justerats.

Kan kiropraktik användas för alla typer av problem med hälsan?
Kiropaktik fokuserar på att hjälpa människan fungerar bättre och inte behandla tillstånd eller symptom.

Vi har kunder med diagnoser så som Parkinson’s, MS, Hypermobilitet, Diabetes, Polio, flertal operation i höfter, axlar och ryggrad och genom att de får kiropraktisk vård som en del i deras hälsoval så kan de ha en bättre vardag.

Målet är inte att ”behandla” Parkinson’s, MS eller Diabetes. För det gör vi inte kiropraktiskt. Det är ibland här förvirringen kommer in med vad en kiropraktor sysslar med.

* The prevelance, patterns, and predictors of chiropractic use among US adults: results from the 2012 national health interview survey. Spine. 2017 Dec 1;42(23). Adams J et al.